Owies jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka, które znajduje szerokie zastosowanie. Jest popularny zarówno w diecie ludzi, jako składnik płatków śniadaniowych i mąki owsianej, jak i odżywianiu zwierząt w postaci paszy bogatej w różne składniki. Owies charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, białka, witamin i minerałów, co czyni go korzystnym elementem zdrowej diety. Ile kosztuje tona owsa? Podpowiadamy.
Ile kosztuje tona owsa?
Owies to roślina jednoroczna, której głównym produktem zbioru są nasiona. Ziarna owsa są bogate w błonnik, węglowodany, białko roślinne, witaminy (m.in. B1, B5 i E) oraz minerały (takie jak magnez, żelazo i cynk). Ze względu na swoje składniki odżywcze owies jest uważany za zdrowe i pożywne źródło energii.
Płatki owsiane są wykorzystywane do przygotowania owsianek, ciastek, muffinek i innych wypieków. Mąka owsiana może być stosowana jako alternatywa dla tradycyjnej mąki przy pieczeniu chleba czy ciast. Natomiast otręby owsiane, które są zewnętrzną warstwą ziarna, to świetny dodatek do jogurtów, musli i koktajli. Owies często wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt (szczególnie koni, bydła i owiec).
Ceny owsa mogą się zmieniać w ciągu roku i wahać się w zależności od obfitości zbiorów oraz zapotrzebowania na rynku. Poniżej prezentujemy, ile kosztowała tona owsa w 2022 roku w różnych państwach w Europie:
państwo | cena owsa paszowego | cena owsa konsumpcyjnego |
Niemcy | 180 – 250 euro | 200 – 280 euro |
Niderlandy | 180 – 230 euro | 200 – 250 euro |
Hiszpania | 150 – 220 euro | 180 – 250 euro |
Francja | 150 – 200 euro | 180 – 220 euro |
Szwecja | 1 500 – 2 000 sek | 2 000 – 2 500 sek |
Polska | 800 – 1 000 zł | 1 200 – 1 500 zł |
Warto pamiętać, że Istnieje kilka gatunków owsa, które są uprawiane w różnych celach.
Ile kosztuje owies jednoziarnowy?
Owies jednoziarnowy jest jednym z najbardziej znanych gatunek owsa uprawianego na świecie. Występuje w różnych odmianach, z których niektóre są przeznaczone do produkcji żywności, a inne do pasz dla zwierząt. Koszty zakupu tony tego zboża mogą przedstawiać się następująco w europejskich państwach:
państwo | cena owsa |
Polska | 800 – 1000 zł |
Niemcy | 180 – 250 euro |
Holandia | 180 – 230 euro |
Hiszpania | 150 – 220 euro |
Szwecja | 1 500 – 2 000 sek |
Spożywanie owsa jednoziarnowego może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca, regulować poziom cukru we krwi, poprawiać trawienie i pomagać w utrzymaniu zdrowej wagi. Zawarty w tym zbożu rozpuszczalny błonnik, znany jako beta-glukan, ma wiele korzyści dla zdrowia w postaci obniżanie poziomu cholesterolu i poprawy gospodarki glukozowej.
Ile kosztuje tona owsa siewnego?
Inną odmianą owsa jest gatunek owsa siewnego wykorzystywany głównie do produkcji pasz dla zwierząt. Ziarno tego zboża jest bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały, co czyni z niego wartościowy składnik diety zwierząt hodowlanych. Tona owsa siewnego może kosztować:
państwo | cena owsa |
Polska | 600 – 900 zł |
Niemcy | 150 – 200 euro |
Holandia | 150 – 200 euro |
Hiszpania | 120 – 180 euro |
Szwecja | 1 200 – 1 600 sek |
Ekstrakt z owsa siewnego jest czasami stosowany w produktach do pielęgnacji skóry ze względu na swoje właściwości łagodzące i nawilżające.
Jaka jest cena owsa dwurzędowego?
Owies dwurzędowy również jest uprawiany w celach paszowych i często wykorzystywany do produkcji kiszonek dla zwierząt. Ta odmiana zboża ma dłuższe i węższe liście niż owies siewny i osiąga zazwyczaj wysokość od 60 do 120 cm. Cena za tonę owsa dwurzędowego wynosi w Europie:
państwo | cena owsa |
Polska | 600 – 900 zł |
Niemcy | 150 – 200 euro |
Holandia | 150 – 200 euro |
Hiszpania | 120 – 180 euro |
Szwecja | 1 200 – 1 600 sek |
Istnieje wiele odmian owsa, które różnią się między sobą pod względem cech takich jak plenność, odporność na choroby czy wysokość rośliny. W zależności od regionu i celu uprawy poszczególne gatunki owsa mogą być preferowane ze względu na swoje właściwości i dostosowanie do warunków środowiskowych.
Owies jest pożywnym zbożem, które ma wiele zastosowań w żywieniu ludzi i zwierząt. Jego wysoka zawartość błonnika, białka, witamin i minerałów sprawiają, że stanowi on składnik zdrowej diety. Owies jest ważną częścią światowej produkcji zbóż. Jak często wykorzystujesz produkty z owsa w swojej kuchni? Daj znać w komentarzu pod artykułem.