Płyta kuchenna

Jak wybrać odpowiednią płytę kuchenną? Najlepiej oczywiście przetestować kilka modeli i sprawdzić, który jest najbardziej odpowiedni dla nas, nie zawsze jest jednak taka możliwość. O ile przy kuchence wolnostojącej mamy dość standardowe palniki, o tyle producentów płyt nieraz mocno ponosi przy projektowaniu powierzchni grzejących. Nieraz nie wiadomo czy dany model został zaprojektowany tak aby był jak najbardziej użyteczny czy też tak, aby szokował swoim designem. Wybór nie jest prosty.

Płyta gazowa

Dostępna w wersjach z dwoma, czterema, pięcioma oraz sześcioma palnikami.
Wersja najbardziej okrojona czyli dwupalnikowa jest oczywiście najtańsza ale i najmniej użyteczna, chyba, że jesteś studentem żywiącym się zupkami chińskimi lub masz ten komfort, że żywisz się na mieście. Najniższą cenę ma płyta Amica, model PG0720 – do kupienia już od 270 zł. Płyty w cenach do 500 zł będą miały ruszt stalowy lub emaliowany. Za nieco wyższą kwotę można kupić płytę z rusztem na szkle, czyli dużo łatwiejszy do czyszczenia i efektowniej wyglądający, na przykład Gorenje. Nawet wśród płyt dwupalnikowych zdarzają się „perełki” jak Miele CS 1012 G, który kosztuje „tylko” 3400 zł. Najbardziej standardowe są cztery palniki – tyle ma prawie każda kuchenka i jest to wystarczająca ilość aby ugotować pełny obiad.

Najzwyklejszą płytę gazowa z czterema palnikami można kupić już od 269 zł – Polar. Bardzo ciekawy design oraz odpowiednią wielkość palników ma płyta Amica , dostępna jest w cenach od 394 zł do 450 zł.
Dla osób, które bardzo dużo gotują są dostępne płyty z pięcioma i sześcioma palnikami, na nich na pewno nie zabraknie miejsca na dodatkowy garnek.

Płyta gazowo – elektryczna

Jest to najlepsze z możliwych rozwiązań – przy braku prądu mamy możliwość gotowania na gazie, przy braku gazu zostaje nam część elektryczna. Zazwyczaj w płytach łączonych jest do dwóch pól grzejących oraz do czterech palników gazowych. W zależności od firmy i modelu mamy różne kombinacje palników i pól.

W tańszych modelach płyt, takich jak Amica pole grzejące wygląda jak w turystycznych grzałkach. Chcąc mieć bardziej elegancką płytę – na szkle musimy zapłacić od 759 zł w górę. Najtańsza jest płyta Amica, ma dwa palniki i dwa pola grzejące (w tym jedno z możliwością powiększenia). Ciekawą płytę ma w swojej ofercie Ariston – cztery palniki i jedna, podwójna powierzchnia grzejna za cenę rozsądną w stosunku do jakości – od 1199 zł do 1645 zł.

Płyta elektryczna

Tutaj mamy największe pole manewru jeśli chodzi o ilość i kształt powierzchni grzejących. Oprócz tego możemy kupić płytę z blokadą, automatycznym wyłączeniem po pewnym czasie a nawet informującą nas „subtelnym” dźwiękiem, że garnek nie stoi dokładnie na polu grzejącym. Najtańsza płyta elektryczna to First, kosztuje 168 zł i ma „aż” jedno pole grzejące. Za 323 zł możemy już kupić płytę ceramiczną Amiki – cztery pola grzejące, różnej wielkości – wygląda elegancko ale nie ma innych funkcji niż tylko grzanie. Za 538 zł ta sama firma ma w ofercie płytę ze sterowaniem sensorowym a nie jak w tańszych modelach – pokrętłami  (do kupienia tutaj).

Dobrą cenę, bez specjalnych udogodnień (poza sterowaniem sensorowym) ma płyta Ariston. Jest dostępna od 560 zł do 942 zł. Jedną z bardziej skomplikowanych a zarazem droższych płyt ma w swojej ofercie Siemens. Jej cena odstrasza bo jest to aż 5172 zł ale zarówno ilość pól grzejących, jak i ich kształt jest więcej niż zadowalający. Oprócz tego płyta posiada wszelakie udogodnienia, które uprzyjemniają przygotowywanie posiłków.

Jak więc wybrać najlepszą płytę? Zastanów się, jakiej wielkości masz garnki aby dobrze dobrać wielkość palników lub pól grzejących:)